www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.koestler.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
Főoldal
HÍREK
Hírek


Oldalak száma: 1 2 >>

Orwell-film a Toldiban
A száz évvel ezelőtt született George Orwell tiszteletére a XX. Század Intézet többek közt vetítéssorozatot is rendezett. Michael Anderson 1956-ban készült 1984 című filmje - a sorozat utolsó darabja -ma este nyolc órától tekinthető meg a budapesti Toldi Moziban.
Magyar Nemzet
2003-12-12
 
George Orwell besúgó volt
November 5-én Londonban nyilvánosságra hozták George Orwell hírhedt jegyzetfüzetét, amelyben kommunista szimpatizánsokat nevezett meg. Mindez az író születésének századik évfordulója alkalmából rendezett Orwell-évben történt, melynek alkalmából a Terror Házában Orwell-konferenciát és kiállítást szerveztek az író "Az igazság akkor is létezik, ha tagadják" jelmondatával.
Index.hu
2003-11-06
 
Az orwelli év
Az Orwell-centenárium alkalmából, 1984 jegyében és címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek október közepén a Terror Háza Múzeumban. Az 1984-es év eseményeit, politikai folyamatait felelevenítő és elemző résztvevők között volt Duray Miklós neves felvidéki magyar író és politikus, akinek ott elhangzott előadását közöljük az alábbiakban.
Heti Válasz
2003-10-31
 
Új kiállítás a Terror Házában
Bár a tárlatot az Orwell-év alkalmából nyitották, nem a jeles huszadik századi író regényéről szól, hanem a magyarországi 1984-es évről. Az eseményhez kapcsolódóan a XX. Század Intézet a múlt héten konferenciát rendezett a késő totalitárius diktatúra éveiről és a térségben lezajlott eseményekről.
Demokrata
2003-10-23
 
Az újbeszél és a duplagondol évadján
Véget ért az Orwell-konferencia a Terror Háza Múzeumban

Újbeszél: a bolsevik nyelvezet, amelynek leegyszerűsítő fordulatai hitelesítik a totalitariánus diktatúra életellenes abszurditását. Duplagondol: a szocialista dialektika, amelynek segítségével az ember először kitisztítja agyából mindazokat a gondolatokat, amelyek nem egyeznek a hatalom direktíváival, utána pedig törli emlékezetéből az agymosás tényét is. Nagy Testvér: a totális sztálinista hatalom, amelynek legfőbb ellensége a saját népe. A Nagy Testvér azt is eléri, hogy a megalázott tömeg szeresse őt.
Magyar Nemzet
2003-10-16
 
Vitrinben a legvidámabb barakk
Kiállítás a Terror Házában - AE Bizottság, Wartburg-suhanás és Trapper farmer

Csaknem két évtizede letűnt korszakot mutat be a Terror Háza Múzeum új időszakos kiállítása 1984 címmel. A tárlatot Schmidt Mária főigazgató nyitotta meg pénteken. „Még húsz év sem telt el a George Orwell megálmodta és rémisztőén festett 1984-es esztendő óla, mégis, mintha feledésbe merült volna minden" - fogalmazott beszédében.
Magyar Nemzet
2003-10-11
 
Az 1984-es tárlat
George Orwell születésének 100. évfordulójára rendezte az 1984 című tárlatát a XX. Század Intézet a Terror Háza Múzeumban.
Népszabadság
2003-10-11
 
Mi volt a gulyás ára?
Konferencia a nyolcvanas évekről a Terror Házában

Nemzetközi konferenciát rendez 1984 címmel ma és holnap a Terror Háza Múzeum. A tanácskozás célja, hogy az előadók George Orwell születésének századik évfordulója kapcsán elemezzék a késő totalitárius diktatúrák időszakát, valamint a közép-európai térségben zajló folyamatokat.
Magyar Nemzet
2003-10-11
 
1984 - időszaki kiállítás
Október 13-án és 14-én a Terror Háza Múzeumban 1984 címmel rendez nemzetközi konferenciát a XX. Század Intézet. A nyilvános elõadásokon neves hazai és külföldi meghívottak elemzik a késõ totalitárius diktatúrák éveit. A konferenciáról Sárközi Lóránd kérdezte a Terror Háza Múzeum fõigazgatóját Schmidt Máriát.
Info Rádió
2003-10-10
 
"1984" - kiállítás a Terror Házában
Időutazásra hívja a látogatókat a XX. Század Intézet legújabb, 1984 című tárlata, amelyet George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett a Terror Háza Múzeum, Budapesten - mondta az intézetet, s az Andrássy úti intézményt egyaránt vezető főigazgató pénteken, a kiállítás megnyitásakor.
Gondola
2003-10-10
 
1984: kiállítás a Terror Házában
Időutazásra hívja a látogatókat a XX. Század Intézet legújabb, 1984 című tárlata, amelyet George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett a Terror Háza Múzeum, Budapesten - mondta az intézetet, s az Andrássy úti intézményt egyaránt vezető főigazgató pénteken, a kiállítás megnyitásakor. Az időszaki tárlaton szerepelnek többi között 1984-es folyóiratokból, szakszervezeti lapokból vett idézetek és Kádár János az évben mondott beszédeinek részletei.
MTI
2003-10-10
 
Beszélgetés Schmidt Máriával
Mv.: - Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum igazgatójával ma csupa jó hírünk van a mai beszélgetésre, jó reggelt kívánok. Schmidt Mária, történész, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: - Jó reggelt kívánok. Mv.: - Volt egy kis baleset a minap, ez a sokat vitatott pengefal el kezdett égni az éjszakában. Láttam róla éppen a mai lapokban képeket. A fenyegetéshez képest nagyon, hogy is mondjam csak jól megúszták már ahhoz képest, ahogy lehetett. Végül is egy kis baleset történt, a tûzoltók eloltották. Mit tudnak azóta róla, mert úgy tudom, hogy mára ígérték, hogy valami biztosat mondanak a tûz okairól. Schmidt Mária, történész, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: - Hát tegnap még nem tudott biztos eredményt mondani az a szakértõ, akit a tûzoltóság kirendelt, hogy vizsgálja meg. Azt mondta, hogy úgy látja, hogy az elektromos hiba kizárható. égy látja, hogy szándékos gyújtogatás kizárható. Most azt valószínûsítette, hogy valami külsõ mechanikai behatás történt esetleg.
Mtv
2003-10-10
 
Orwell- és demokráciaismereti vetélkedő a Terror Házában
Valóbb Világ címmel, Orwell- és demokráciaismereti vetélkedőt indított útjára kedden a Terror Háza Múzeum.
Dunaújvárosi Hírlap
2003-10-08
 
Elindult a Valóbb Világ Vetélkedő
Útjára indult a XX. Század Intézet szervezésében a Valóbb Világ Vetélkedő internetes előselejtezője. 2003. október 7-én déltől 2003. november 7-én délig a www.orwell.hu oldalon várjuk a játékosok jelentkezését.
http://www.orwell.hu
2003-10-07
 
Orwell-film ősbemutatója a Toldiban
Folytatódik ősztől a XX. Század Intézet által rendezett Orwell-év 2003 rendezvényei között zajló filmvetítés-sorozat. Az Állatfarm filmes adaptációját holnap láthatják az érdeklődők a Toldi moziban (Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).
Magyar Namzet
2003-09-25
 
Üdvözlet a Nagy Testvér korából
Orwell-kiállítás a Terror Házában

Alig több mint száz éve, 1903. június 25-én született George Orwell, a kultikus 1984 című regény írója. Személyére, műveire kíván emlékezni a Terror Házában látható időszaki kiállítás.
Budapesti Nap
2003-08-25
 
Orwell fegyverben - Kiállítás a Terror Háza Múzeumban
Hír TV Online
2003-07-02
 
Ki volt George Orwell?
Magyar Nemzet
2003-07-01
 
A mondatkiállítás
Index
2003-07-01
 
Valóbb világ indul a Duna tévén
Magyar Nemzet Online
2003-06-23
 

vissza

főoldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatkezelés  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu