www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.koestler.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
Főoldal
HÍREK
Hírek
[2003-06-23 - Magyar Nemzet Online - ]
 

George Orwell nekünk, közép-kelet-európaiaknak többet adott, mint a világ boldogabbik részének. Munkái szellemi tápot jelentettek a hazai rendszerváltó értelmiség számára -- hangoztatta Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója. Elmondta: a XX. Század Intézet több rendezvénnyel is emlékezik Orwellre. Idén ünnepeljük George Orwell születésének centenáriumát. Az alkalomból egész éves rendezvénysorozattal emlékezik meg a XX. Század Intézet és a Duna Televízió a jeles angol íróról -- hangzott el hétfői közös sajtótájékoztatójukon.

George Orwell 1903-ban született és mindössze 47 évet élt. Meglehetősen rövid élete ellenére is teljes életművet hagyott hátra, amely alapján méltán nevezhetjük a XX. század legnagyobb politikai szerzőjének. Orwellt az Állatfarm és az 1984 című regényei tették világhírűvé, ám teljes munkássága, életútja és ellentmondásos személyisége mind a mai napig csak kevesek számára ismert.

Az "Orwell-év 2003" célja, hogy az érdeklődők a szerző két főművén túlmutatva alaposabb és árnyaltabb képet kapjanak az íróról, akinek szellemi hagyatéka ma is eleven és hasznos, tükrében a világ aktuális társadalmi-politikai jelenségei ma is értelmezhetőek -- hangzott el az Orwell-év idei programjairól tartott sajtótájékoztatón.

George Orwell nekünk, közép-kelet-európaiaknak többet adott, mint a világ boldogabbik részének. Munkái szellemi tápot jelentettek a hazai rendszerváltó értelmiség számára -- hangoztatta Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója. Elmondta: a XX. Század Intézet több rendezvénnyel is emlékezik Orwellre.

A Duna Televízióval, az Origo portállal, a Magyar Nemzet című napilappal, a Terror Háza Múzeummal és a Brit Nagykövetséggel közös programsorozatában filmklub, képzőművészeti- és esszépályázatok, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, televíziós vetélkedő, és egy kétnapos nemzetközi konferencia szerepel.

A George Orwell életmű kiállítás -- Ki volt George Orwell? címmel -- 25-én, szerdán nyílik a Terror Háza Múzeumban, és angol író személyét és munkásságát mutatja be. A XX. Század Intézet egy időszakos kiállítást is tervez idén ősszel a múzeum falai között, 1984 címmel, amely az 1984-es év közép-kelet-európai állapotait kívánja rekonstruálni. A jubileumi év minden valószínűség szerint legragyogóbb vállalkozásának mégis a Valóbb Világ vetélkedő-sorozat ígérkezik.

Az ősszel a Duna Televízión induló sorozat az 1984 című Orwell mű alapgondolatát -- "a Nagy Testvér figyel téged" szlogent - szeretnék megtölteni valós tartalommal, amelyet az utóbbi években a valóságshow-k meglehetősen elkoptattak -- jelezte Pekár István, a Duna Televízió elnöke. Pekár úgy véli: a valóságshow-k nézői közül kevesen ismerik George Orwellt, az alapötlet szülőatyját, emellett a műsorok sem közvetítettek igazi értéket. A Duna Televízió elnöke úgy látja, Orwell nem avult el a diktatúrák megszűnésével, sőt aktuálisabb mint valaha. Az idei Rákóczi, Deák, Kemény János jubileumok mellett a televízió ezért tartja fontosnak a megemlékezést az Orwell évfordulóról.

Június 28-án, szerdán este a Balogh Júlia és Wonke Rezső által készített negyven perces dokumentumfilmet sugározza a Duna tévé, Ki volt George Orwell? címmel. Szombaton ás vasárnap - 28-án és 29-én - egy angol ismeretterjesztő filmet láthatunk két részben, vasárnap este pedig az író utolsó nagy regényének, az 1984-nek az 1984-ben forgatott filmváltozatát vetítik, főszerepében az élete utolsó moziját játszó Richard Burtonnel.

A Valóbb Világ vetélkedő sorozat ősszel indul útjára a két intézmény szervezésében, amelynek elődöntőit nyolc helyszínen -- Budapesten, Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Székelyudvarhelyen, Dunaszerdahelyen, Beregszászon és Szabadkán -- tartják. A vetélkedő határon túli kiterjesztésével a szervezők George Orwell életművének összeurópai örökségét kívánják hangsúlyozni. A tervezett elődöntő-helyszínek mellett a rendezők egy honlapot is létrehoznak, amelyen virtuálisan is lehet jelentkezni és versenyezni.

A szervezők a jelentkezők közé várják családok, baráti társaságok, iskolai csoportok jelentkezését, a XX. Század Intézet címén egy, a témához illő rajzzal vagy tárggyal, vagy az intézet honlapján, a www.xxszazadintezet.hu-n. A legkiemelkedőbb csapatok egy angliai buszos társasutazást és egyéb nagy értékű nyereményeket, könyveket, nyelvtanfolyamokat nyerhetnek.

Gazsó Rita


vissza

főoldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatkezelés  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu