www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.koestler.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
Főoldal
PÁLYÁZATOK
Esszé pályázat
Képzőművészeti pályázat
Videoklip pályázat
Pályázati eredmények
Pályázati eredmények

Esszépályázat eredményhirdetése

George Orwell születésének centenáriuma alkalmából esszépályázatot hirdetett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. A cél az volt, hogy ráirányuljon a figyelem a 80-as évek közepéig Magyarországon politikai indokból megjelenési tilalmi listán lévő világhírű angol író, George Orwell munkásságára, a XX. század egyik legjelentősebb életművére, és elsősorban a diákok ösztönzést kapjanak az életműben való elmélyedésre.

A pályázatok beadási határideje 2003. július 15-e volt, a zsűrizés 2003. szeptember 11-én 13 órakor megtörtént, a kiértékelés szeptember 15-ével zárult.
A zsűri tagjai Bekk Mária történész, szerkesztő, Körmendy Zsuzsanna irodalomtörténész, szerkesztő és Tallai Gábor szerkesztő voltak.
Az esszépályázatra 39 pályamű érkezett.

A zsűri a következő véleményt fogalmazta meg a pályázatokkal kapcsolatban:

„A pályázat, amelyet három kategóriában hirdettünk meg, középiskolásoknak, egyetemistáknak és ún. nyílt pályázatként, sikeresnek bizonyult.
A beérkezett pályázati anyagok ismeretében a zsűri úgy döntött, hogy némileg módosítja a pályázati kiírást: a középiskolások díjazásánál az első három helyezetten kívül további öt pályázó is pénzjutalomban részesül; a felsőoktatási intézményekben tanuló pályázók esetében az első három helyezettet jutalmazza; a nyílt pályázat első díját nem adja ki, de különdíjjal jutalmaz egy szatirikus elbeszélést.
A pályázatok értékelésénél a zsűri a tartalmi szempontok mellett külön értékelte az eredetiséget, a hang őszinteségét és a megírás igényességét.”


A középiskolás kategória díjazottjai (A nevekre kattintva elolvashatják a pályázók által készített műveket. A kéziratok szerkesztetlenek!)

1. díj: Markó Barbara – Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél (50.000 Ft)
2. díj: Zsirai Viktória – Barátom, Smith (40.000 Ft)
3. díj: Tóth Balázs – Egy öreg ló visszaemlékezései (30.000 Ft)

Jutalomban részesül:  
Barta Zita – Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél (10.000 Ft)
Berei Andrea - 1984 Magyarországon (10.000 Ft)
Farkas Adrienn - Írás és olvasás tanfolyam az Állatfarmon (10.000 Ft)
Juhász Mihály – Szabadság? Egyenlőség? Testvériség? (10.000 Ft)
Viski András – Az egyenlők és az egyenlőbbek (10.000 Ft)

Felsőoktatási intézményben tanuló diákok közti díjazottak

1. díj: Görög Hajnalka – A tegnapi tagnap keresése. A történelmi emlékezet elvesztése és a totalitárius ideológia George Orwell 1984 című regényében (100.000 Ft)
2. díj: Kása Mónika – A rémkép valósága (75.000 Ft)
3. díj: Andriska János – A rémkép valósága (50.000 Ft)

A „nyílt kategória” díjazottjai

1. díjat nem ítélt meg a zsűri
2. díj: Hagya Andrea – Orwellről szabadon (75.000 Ft)
3. díj: Szalai Ferenc – George Orwell, az újságíró (50.000 Ft)

Különdíj: Urbán Károly – Napló Nirvánából (70.000 Ft)

Gratulálunk a nyerteseknek!    
Közép- és Kelet-európai Történelem és
Társadalom Kutatásáért Alapítvány

Képzőművészeti és videoklip pályázat nyertesei

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány 2002 decemberében pályázatot írt ki George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából: képzőművészeti pályázatot középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói valamint határon túli diákok számára, illetve nyitott - kormeghatározás nélküli - videoklip pályázatot.

A pályázati feladat George Orwell irodalmi munkássága (1984, Állatfarm c. regények) szellemi adaptációjának vizuális megjelenítése volt. A pályázóktól képzőművészeti alkotásokat (karikatúrákat, plakátokat, festményeket, plasztikákat, szobrokat, fénykép-montázsokat, számítógépes grafikákat), illetve videoklipeket vártunk. A szűkebb témaválasztás és a megvalósítási forma az alkotói fantázia szabadságára volt bízva.

A pályázatok beadási határideje 2003. április 30-a volt, a zsűrizés 2003. május 28. 15 órakor megtörtént, a kiértékelés június 16-ával zárult. A zsűri tagjai Fabényi Júlia, művészettörténész, a Műcsarnok főigazgatója, Fábry Sándor, újságíró, dramaturg, a Dizájn Center ötletgazdája, F. Kovács Attila, belsőépítész, Kardos Csaba, dramaturg, forgatókönyvíró, informatikus és Szalai András, művészettörténész, építész, a BME és a Magyar Iparművészeti Egyetem adjunktusa voltak. A zsűri tagjai a pályamunkák megtekintése után egyhangúlag módosította a pályázati kiírásban szereplő alapadatokat, a lehetséges díjazottak számát és a pénzjutalom összegét, a következő indoklással: "A pályamunkákból kiderült, hogy Orwell olvasása túl nagy feladat a fiatalság számára. A pályaművek többnyire zsenge illusztrációi voltak Orwell műveinek, a feladat - illusztráció - viszont már képzőművészetileg felkészültebb alkotót kíván. A meg nem ítélt 100.000 Ft-os első díjjal a zsűri kifejezte, hogy nem talált kiemelkedő alkotást. Az arányosan módosított összeg (75.000 Ft-os és 50.000 Ft-os díj) a díjazott munkák közötti minőségi és mennyiségi különbséget szerette volna kifejezni."

A képzőművészeti pályázatra 42 pályázó nyújtott be összesen 62 pályaművet, a videoklip pályázaton pedig 7-en indultak 8 pályamunkával.

Az Orwell-év alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázat díjazottjai:

75.000 Ft (képsorozattal pályázók):
Haraszti Georgina (Budapest)
Király Hajnalka (Kocsér)
Szabó Levente (Veszprém)

50.000 Ft (egy alkotással pályázók):
Durucskó Attila (Debrecen)
Katona Dávid (Budapest)
Keresztesi Botond (Tatabánya)
Szikora Imre Norbert (Kecskemét)

Az Orwell-év alkalmából meghirdetett videoklip pályázat díjazottjai:

75.000 Ft (több alkotással pályázók):
Bordos László Zsolt (Budapest)

50.000 Ft (egy alkotással pályázók):
Kovács Ivó (Budapest)

30.000 Ft (egy alkotással pályázók):
Csapó Ferenc (Ádánd)
Kovács Sándor - Szőke Tamás (Budapest)

A díjazottaknak gratulálunk!

Közép- és Kelet-európai Történelem
és Társadalom Kutatásáért Alapítvány


vissza

főoldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatkezelés  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu