www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.koestler.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
Főoldal
GEORGE ORWELL
Életrajz
Művei
Bibilográfia
Galéria
Orwell kronológia
Orwell kronológia

Eric Arthur Blair / George Orwell (1903-1950)

1903

Eric Arthur Blair 1903. június 25-én, Mohitariban, Bengál indiai államban született, Richard Walmesley Blair és Ida Mabel Blair (leánynevén Limouzin) fiaként. Két lánytestvére volt, Marjorie Frances (1898, Gaya, Bengál) és Avril Nora (1908). Richard Blair az Indiai Polgári Szolgálat (közigazgatási hivatal) Ópium Osztályán volt megbízott-helyettes.

1904

Édesanyjával Angliába utazik. A család Henley-on-Thames-ben (Oxfordshire) telepedett le.

1907

Richard Blair három hónapig Angliában tartózkodik szabadságon, a családjával.

1908-1911

Arthur Blair Sunnylands-ben, Henley-ben és Eastburne-ben (Sussex) jár apácák által vezetett anglikán iskolába. Húga, Avril, árilis 6-án születik meg.

1911-1916

A St.Cyprian bentlakásos iskola tanulója Eastbourne-ben.

1912

Richard Blair nyugállományba vonul az Indiai Polgári Szolgálattól és visszatér Angliába. A család decemberben Shiplake-be (Oxfordshire) költözik át, közel Henley-hez.

1915

A Blair család visszaköltözik a Temze-parti Henley-be.

1917

Arthur a tavaszi szemesztert ösztöndíjasként a Wellington School-ban hallgatja.

1917-1921

Királyi ösztöndíjjal az Eton College hallgatója. Richard Blair alhadnagyként az 51.Ranchi Indiai Utászszázadhoz vonul be, s Marseilles-ben állomásozik. Blair asszony elhagyja a Henley-beli házukat és Londonba költözik, az Earl’s Court, hogy a Nyugdíjügyi Minisztériumban dolgozzon.

1921

A Blair család Southwold-ba (Suffolk) költözik.

1922

Arthur januártól júniusig a Southwold-i előkészítő tanfolyamot látogatja, hogy az India Hivatal vizsgáira felkészülhessen.

1922-1927

Rendőrségi segéd-felügyelő az Indiai Birodalmi Rendőrségnél Burmában. 1927 őszén kilép a szolgálatból és a London Notting Hill kerületében, a Portobello Road-on él.

1928-1929

Párizs munkáskerületeiben lakik, írással foglalkozik. Később mosogatóként a Crillon-ban dolgozik. 1929 március 7-22-ig. tüdőbajjal a Cochin Kórházban fekszik.

1930-1931

London és más grófságokban csavarog, szülei Southwold-i házát használja bázisként. A Csavargóként Párizsban és Londonban első változatát ekkor írja meg. Az Adelphi folyóiratban publikál (a Spike és az Akasztás című írásait) saját neve alatt. 1931 őszén Kent grófságban komlószedőként dolgozik.

1932-1933

A Hawthorns Iskolában, egy kis magániskolában tanít Hayes-ban (Middlesex). 1932 tavaszán Leonard Moore lesz irodalmi ügynöke.

1933

Első könyvét, a Csavargóként Párizsban és Londonban-t Viktor Gollancz adja ki. Ettől kezdve használ álnevet, a „George Orwellt”. Az uxbridge-i (Middlesex) Frays College-ban tanít. Tűdőbaja miatt kórházi kezelésre szorul.

1934

Abbahagyja a tanítást. 10 hónapot tölt Southwoldban. A Burmai Napok-at októberben kiadják az Egyesült Államokban. London Hampstead kerületébe költözik november.

1934-1935

A Warwick Mansions 3. szám alatti szobáját béreli London Hampstead nevű kerületében, a Pond Street-en 1934 októberétől 1936 januárjáig. Egy könyvesboltban (Booklover’s Corner) dolgozik részmunkaidős segédként. Kiadják a Clergyman’s Daughter-t (1935 márciusa). A kenti városrészbe költözik, 1935 augusztusában. Találkozik Eileen O’Shaughnessy-vel, aki kitüntetéssel végzett Oxfordban, angol szakon és akkoriban leíróügynökséget vezetett, amit el akart adni, hogy pszichológiát tanulhasson a London College University-n.

1936

Januártól márciusig a yorkshire-i és lancashire-i a munkásosztály életkörülményeit és a munkanélküliséget vizsgálja Viktor Gollancz ajánlására. Áprilisban Wallingtonba költözik. Júniusban publikálják a Keep the Aspidistra Flying-ot. Június 9-én elveszi feleségül Eileen O’Shaughnessy-t. Júliusban az ILP (Független Munkáspárt) Nyári Iskolájába jár Letchworth-ben. Decemberben Spanyolországba utazik, hogy részt vegyen a polgárháborúban a köztársasági oldalon. Útközben meglátogatja Henry Miller-t Párizsban.

1937

Spanyolországban tartózkodik januártól júniusig. A Partido Obrero Unification Marxista (POUM) munkásmiliciában káplárként harcol az aragóniai fronton. Részt vesz a barcelona-i utcai harcokban, ahol a kommunista befolyás alatti kormánycsapatok álltak szemben az anarchista és POUM miliciákkal. A fronton torkán megsebesül egy mesterlövész golyójától. Orvosi okokból leszerel a POUM miliciától. Sikeresen elkerüli a letartóztatást a POUM elleni barcelonai hajszában. Márciusban kiadják A wigani móló című könyvét. A Left Book Club kiadás eléri a negyvenezres példányszámot.

1938

Márciusban tuberkolózis miatti tüdővérzést kap, és hat hónapi kórházi kezelésre szorul egy kenti szanatóriumban. Áprilisban kiadják a Hódolat Katalóniának című könyvét. Júniusban belép az ILP-be. Szeptemberben Marokkóba utazik egészségügyi okokból.

1939

Márciusban visszatér Angliába. Júniusban publikálják a Coming Up for Air című kötetét. Édesapja meghal.

1940

Kiadják a Cethal gyomrában-t (március). Májusban Londonba költözik. A Time and Tide és a Tribune folyóiratokba ír. Belép a Home Guard elődszervezetébe (Local Defense Volunteers).

1941

Februárban kiadják Az oroszlán és az egyszarvú-t. A BBC-nél dolgozik az India felé irányuló adásoknál beszélgetés-vezetőként és adásvezetőként augusztustól. Kollégái között van T.S.Elliot és Wiliam Empson. Több újságban is publikál (Tribune, Time and Tide, Observer, Partisan Review és a Manchester Evening News).

1941-1943

A BBC Birodalmi Osztályán beszélgetés-vezető, az indiai és Délkelet-Ázsiai adások felelőse. Édesanyja meghal.

1943-1946

A Tribune irodalmi szerkesztője.

1944

Orwell és Eileen adoptál egy egyhónapos csecsemőt, akit Richard Horatio Blair-nek neveznek el. Februárban befejezi az Állatfarm-ot, de egy kiadó sem vállalja, a Sztálin és a Brit Birodalom között fennálló szövetség miatt.

1945

A The Observer haditudósítója Párizsban és Kölnben (március-május). Eileen Newcastle-ben meghal március 29-én műtéti érzéstelenítés közben. Orwell felesége halálát az általános testi gyengeségnek tulajdonítja –ő és felesége is élelmiszer fejadagjuk egy részét gyermekek élelmezésére fordította, s ez minden bizonnyal aláásta egészségüket. Tudósít az első háború utáni választási kampányról (június-július). Az Állatfarm-ot augusztusban kiadják.

1946

Februárban kiadja a Critical Essays-t. Londonból a Belső-Hebridák szigetcsoport Jura nevű tagjára költözik. Egy elhagyott tanyán él, Barnhill mellett, fiával és egy ápolónővel. Elkezd dolgozni az 1984-en. Eközben egyre betegebb.

1947

Karácsony este a Glasgow melletti East Kilbride-i Hairmyres Kórházba kell mennie, bal oldali tuberkolózis miatt.

1948

Júliusban visszatér Jura szigetére. Nehézségeket okoz, hogy mivel nem talál leírót, neki magának kell gépelnie írásai tisztázatait. December elkészül az 1984 végső változatával.

1949

A Gloucestershire-ban fekvő Cranham szanatóriumában kezelteti magát januárban. Tárgyalásokat folytat az 1984 kiadásáról. A Book-of-the-month Club az Egyesült Államokban szeretné kiadni a könyvet, de az újbeszél függelék és a Goldstein-értekezés nélkül. Ezt Orwell visszautasítja. A Book-of-the-month Club végül is beadja a derekát és elfogadja az egész könyvet.

Június 8-án a Secker and Warburg kiadja az 1984-et. New York-ban a Harcourt Brace adja ki, június 13-án. Folyamatos és kimagasló sikert jelent a könyv.

Szeptemberben felveszik a University College Kórházba.

Október 13-án elveszi Sonia Brownell. Svájci utazást tervez a kórházi kezelés után.

1950

Január 21-én váratlan hirtelenséggel elhunyt a University College Kórházban súlyosbodott tüdőbaja miatt. Végrendelkezése értelmében az anglikán egyház szertartása szerint emetik el, a Sutton Courtney-beli (Berkshire) Mindenszentek Templomában.


vissza

főoldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatkezelés  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu